Co je to psychosomatika a jak funguje?

Psychosomatika je obor, který se zabývá vztahem mezi psychickými a tělesnými procesy a také tím, jak tyto procesy ovlivňují zdraví a nemoci. Psychosomatika vychází z přesvědčení, že tělesné a psychické faktory jsou vzájemně propojeny, a že emocionální stavy a stres mohou mít vliv na tělesné funkce a zdraví. Nejčastějšími problémy, kterými se psychosomatika zabývá, jsou bolesti zad a bolesti v krku.

Bolest v krku může být způsobena různými faktory, jako jsou infekce, záněty, alergie, špatné držení těla nebo nadměrné napětí svalů. Někdy bolest v krku ale působí psychické faktory, jako je stres, úzkost nebo deprese. V takovém případě mluvíme o psychogenní bolesti v krku. Způsobena může být napětím v krku a ramenou nebo potlačováním emocí.

Psychogenní bolesti zad mohou být podobně jako bolest v krku způsobeny emocionálním stresem, úzkostí, depresí, potlačenými emocemi nebo osobnostními rysy. Když se člověk cítí pod tlakem nebo se snaží potlačit své emoce, mohou svaly zad ztuhnout a vést ke vzniku bolesti.

Léčba psychogenní bolesti zad nebo krku obvykle zahrnuje kombinaci fyzioterapie a psychoterapie. Fyzioterapie může pomoci zmírnit svalové napětí a zlepšit držení těla. Psychoterapie může pomoci při zvládání emocionálního stresu a úzkostí, a také pomoci identifikovat a řešit příčiny potlačených emocí. Doporučují se také relaxační techniky, meditace nebo jóga.

Pokud máte obavy ohledně vaších bolestí v krku či zádech, a myslíte si, že by mohly být psychologického původu, neváhejte se na nás obrátit.

Dokážu s vámi najít věk příčinný neboli věk, který vám úplně poprvé řešené potíže spustil.

A následně vyřešíme tkzv. „kořen“ – primární příčinu, aby se už neopakovala.

Posted in Nezařazené.
Loading Facebook Comments ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *